Kjer umetnost postavljanja krožnikov in medsebojno sodelovanje ustvarita edinstvene okusne destinacije

KULINARIČNA DELAVNICA Z UROŠEM ŠTEFELINOM IN MARCELOM KLOFUTAR IZ VILE PODVIN 

Skupaj s chefom Urošem Štefelinom in Marcelo Klofutar iz Vile Podvin ter ptujskimi gostinci smo ta ponedeljek 2. decembra preizkušali različne preobleke Okusov Ptuja, ki so spodbudile nove kulinarične ideje in rešitve za nadaljnji razvoj samega projekta. Na dogodku sta Marcela in Uroš predstavila tudi projekt Okusi Radolce, ki služi kot odličen primer sodelovanja in povezovanja med gostinci v Radovljici.  

OKUSI PTUJA “PO UROŠEVO” 

V letošnjem letu smo z LANARA Consulting pomagali razvijati nov turistični produkt Okusi Ptuja, ki je testno v obliki degustacijskega menija zaživel že konec poletja. Cilj projekta je razvoj reprezentativne kulinarične ponudbe destinacije in prvi korak pri oblikovanju visoko kakovostne ter celovite kulinarične ponudbe v okviru znamke Okusi Ptuja.  

Na kuharski delavnici, ki smo jo organizirali za namen nadgradnje projekta Okusi Ptuja, je prisostvovalo kar 12 ptujskih gostincev. Chef Uroš Štefelin, v Franciji in Italiji šolan kuharski mojster znan predvsem po tem, da je oživel Vilo Podvin in zaprašene slovensko - gorenjske sestavine ter jedi, se je posvetil prezentaciji pripravljenih jedi, pomembnosti življenjskih zgodb in identitete vsakega izmed gostincev ter zagotavljanju kakovosti skozi sveže, lokalne in sezonske sestavine.   

Voditelja delavnice sta s praktičnim primerom ustvarila tri načine predstavitve jedi Okusov Ptuja na krožnikih: BISTRO, TRADICIONALNA GOSTILNA ter MODERNO - INOVATIVNI, ki so bili sestavljeni iz identičnih komponent. Ob tem sta poudarila pomen raziskovanja preteklosti, okolja, starih kuharskih knjig, obujanja starih sestavin, ki so zašle na stranski tir in, ki lahko ponovno najdejo mesto na krožnikih gostincev. Če te jedi nadgradimo z elementi sodobne kuhinje lahko ustvarimo vrhunsko kulinarično doživetje, ki odseva duh destinacije.  

Razumevanja okolice, kraja in poznavanja lokalnih sestavin, je sicer tisto kar Uroša izjemno navdihuje pri ustvarjanju novih kulinaričnih dobrot, vendar pa mu je ključnega pomena tudi povezovanje in sodelovanje z lokalnimi dobavitelji, ki zagotavljajo lokalne sestavine vezane na sezono.  

  

KAJ JEDI NAREDI UNIKATNE? PODPIS, SEVEDA! 

Po mnenju Uroša in Marcele jedi postanejo unikatne in zanimive šele takrat, ko jim dodamo odtis samega gostinca. Vsak gostinec mora tako prvo izluščiti svojo posebnost, kar ga dela zanimivega, in to na inovativen način vključiti k jedem, ki so sestavljene iz “sestavin kraja”, iz katerega prihaja. Prepoznavno različnost lahko doda tudi v način postavljanja krožnika in s tem poleg edinstvenega gurmanskega doživetja zagotovi tudi zanimivo vizualno prezentacijo. 

Uroš je ob zanimivi demonstraciji krožnikov in pripovedovanju svoje kuharske filozofije  prešel tudi na primer projekta Okusi Radolce, kjer so se združila gostišča, ki ponujajo jedi značilne za Radovljico in Gorenjsko. Te pa so pripravljene izključno iz lokalnih surovin. Uroš je poudaril, da so za uspešnost projekta zasluženi gostinci, ki so se med seboj povezali in s sodelovanjem doprinesli k skupni prepoznavnosti destinacije.  

 

Izjeme kulinarične ideje in primeri jedi na krožnikih so ptujske gostince navdihnili z novimi idejami, kako nadgraditi njihove Okuse Ptuja. Spodbuda o sodelovanju, ki sta jo poudarjala Uroš in Marcela, pa sta nas dodatno motivirala k iskanju rešitev in gradnji večje prepoznavnosti Ptuja kot destinacije z okusno in izjemno kulinariko. Obogateni z novim znanjem že pridno vihamo rokave in se veselimo Okusov Ptuja 2.0.  

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam