Smart Tourism Marketing&Branding

Kako se restavracije po svetu odzivajo na krizno situacijo? 

 

Kreativnost nekaterih ne pozna meja; veliko restavracij je uvedlo dostavo hrane kot tudi pijače, znani chefi kuhajo prek socialnih omrežij, nekateri so poskrbeli za svoje zaposlene, kot tudi druge socialno ogrožene skupine. Za vas smo zbrali primere in dobre prakse restavracij, ki so se pogumno in predvsem domiselno soočile z izzivi, ki jih prinaša COVID-19.

 

1. Kompleti za kulinarično ustvarjanje

Z uvedbo karantene se je marsikateremu odraslemu drastično povečala količina prostega časa. To je bil ključen razlog, da so se nekatere restavracije odločile svojim strankam ponuditi ne zgolj obroka, temveč kar skupno družinsko aktivnost. Dober zgled je postavila pekarna  Beascakes Bakery & Breads iz New Yorka, ki je v svojo ponudbo uvrstila komplete za dekoracijo piškotov. Ti vsebujejo že pečene piškote, glazuro in mrvice, ki jih lahko družine skupaj okrasijo. Podobno idejo so uresničile tudi nekatere picerije, pri katerih  lahko naročite pica škatle, napolnjene s kepico testa, vrečko sira in paketom omake. Kupec pico doma samo še obloži po svoji meri in speče. 

Nekatere restavracije so na jedilni list dodale opcijo “Shramba”. Možnost je namenjena predvsem nabavi na veliko, kjer kupci dobijo potrebne sestavine, ki nikakor ne smejo manjkati v domači kuhinji. 

 

2. Kuharska izobraževanja

V kolikor je bilo pomanjkanje časa priročen izgovor, da posamezniki nikoli niso izpopolnili svojega kuharskega znanja, je čas med pandemijo kakor naročen za to. S pomočjo tehnologije lahko dandanes vsak strokovnjak prinese nekaj svojega znanja v praktično vsak dom. Svetovno priznani chef  Osterie Francescana Massimo Bottura je s tem namenom pričel s pobudo  #KitchenQuarantine. Vse željne kuharskega znanja dnevno nagradi z videi, v katerih v svojem domu pripravlja raznorazne jedi ali pa odgovarja na vprašanja svojih sledilcev. 

 

3. Od visoke kulinarike do preprostih obrokov

Kritični časi zahtevajo drastične ukrepe, tega se zavedajo tudi mnogi izmed vrhunskih chefov, ki drugače prisegajo na visoko kulinariko. 

Čikaška  restavracija  Alinea, ki ima 3 Michellinove zvezdice, je svoj koncept vrhunske kulinarične izkušnje postavila na glavo. Njihovo ponudbo je predhodno spremljala prava teatralna predstava, s katero gosta niso pustili razočaranega. Sedaj so poenostavili svojo ponudbo na preproste jedi, ki jih lahko gostje preprosto vzamejo za domov. 

Nekatere druge restavracije so se povezale z lokalnimi pridelovalci hrane, ki še vedno pridelujejo hrano in skrbijo za svoje živali. Z dobavljanjem pri lokalnih ponudnikih si chefi zagotovijo potrebne sestavine in hkrati podpirajo lokalno gospodarstvo. Slovenska chefinja Ana Roš z ekipo Hiše Franko,  sodeluje z lokalno mlekarno, saj odkupujejo mleko, s katerim pripravljajo mlečne izdelke z dolgim rokom trajanja, kot so fermentirana skuta in starani siri, vsakodnevno pa se posvečajo tudi nabiranju sestavin in razvijajo nove recepte, kot so krekerji iz kopriv,

 

4. Po kulinarično razvajanje z avtom

Nekateri  gostinci so pred uvajanjem sprememb počakali na prve raziskave trga*, ki so pokazale, da bi večina potrošnikov še vedno koristila gostinska ponudbo, če bi jo lahko prevzeli brezkontaktno in z malo napora. Restavracija Canlis v Seattlu, ki se sicer  lahko pohvali s 70-letnim slovesom visoke kulinarike, posledično ni samo poenostavila svoje ponudbe, temveč so naredili še korak več. Glede na izsledke raziskave so uvedli “drive-through”, njihovi kupci imajo sedaj možnost preprostega naročanja in prevzema hrane. 

 

*podatek se nanaša na ameriški trg, več na povezavi: 

https://mcusercontent.com/45027c46b385d9b28f2d3a6d7/files/6b9a99f8-49a9-4767-b650-48f6cdf9c0e2/Datassential_Coronavirus_031920_final.pdf

 

5. Obroki za najbolj ogrožene

Mnogi med gostinci so prepoznali skupine, ki so v nastali krizi tudi v veliki stiski. Na situacijo so odgovorili s tem, da pripravljajo dnevne obroke ali pakete s hrano, ki so dosegljivi skupinam, kot so zdravstveni delavci, starejši, ki sami težko poskrbijo zase ter glasbeniki in igralci, ki so v tem času ostali brez dela in dohodka. Niso pozabili niti na otroke iz socialno ogroženih družin, saj nekateri izmed njih pojedo dnevni topel obrok samo v šoli. V Gradcu je chef Philipp Dyczek pred restavracijo Artis postavil hladilnik z brezplačno hrano. Medsebojna podpora in dobra dela zagotovo ne bodo pozabljena, ko bo pandemije konec in bodo restavracije ponovno lahko odprle svoja vrata. Ne samo, da si vas bodo kupci zapomnili, takšne novice tudi hitro potujejo po družbenih omrežjih. S takšnimi dejanji vzpostavljate dobre odnose s širšim lokalnim okoljem, saj ne pozabljate na najpomembnejše stvari; vrednoti zaupanja in naklonjenosti. 

 

6. Pogled naprej

Delavcem v gostinstvu lahko čas pandemije povzroči dodaten stres in skrbi, saj verjetno nikoli poprej niso bili prisiljeni preživeti toliko časa doma. Ana Roš, glavna chefinja pri Hiša Franko je čas pandemije preusmerila v refleksijo njihovega dela in načrtovanje prihodnosti. Roševa z ekipo razvija pozitivne ideje za prihodnost, razmišljajo pa tudi o odgovorih in rešitvah na nekatera večja vprašanja, ki se pojavljajo v njihovem sektorju dela. Povezana ekipa se bo zagotovo dobro pripravila na ponoven zagon in uvedbo novosti. »Nihče ni hotel oditi domov, razumeli so, da če tega lockdowna ne spremenimo v priložnost, potem ni prihodnosti,« je povedala Roševa novinarju italijanskega dnevnika Corriere della sera.

Za pozitiven vpliv in konstruktivno soočanje z dano situacijo sta predvsem potrebni dve stvari: prva je zagotovo dobra ideja, ki vam pomaga se spoprijeti s sedanjo situacijo, temu pa sledi predstavitev in odlično pripovedovanje vaše zgodbe, ki jo lahko komunicirate preko družbenih medijev. 

 

Z majem smo tudi v Sloveniji pričeli z rahljanjem nekaterih ukrepov. Nekateri lokali s terasami lahko, pod določenimi pogoji, ponovno poslujejo. Na poti prilagoditev za katere se boste odločili vam želimo vse dobro in veliko uspehov.

 

VIRI:

https://www.theworlds50best.com/stories/News/global-initiatives-for-the-hospitality-industry-during-the-coronavirus-pandemic.html

https://www.theworlds50best.com/stories/News/dispatches-from-50-best-chefs-facing-up-to-coronavirus.html

https://abcnews.go.com/US/restaurants-creative-amid-coronavirus/story?id=69706089

https://www.wasserstrom.com/blog/2020/03/27/a-practical-guide-for-helping-restaurants-during-quarantine/

https://www.forbes.com/sites/eveturowpaul/2020/03/22/how-restaurants-innovating-during-the-covid-19-pandemic/#20010cb22c2b

https://www.primorski.eu/se/ana-ros-veleposlanica-slovenske-kulinarike-DN492731

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam