Smart Tourism Marketing&Branding

TOP 10 STORYTELLING NAPAK, KI SE JIH LAHKO IZOGNETE V LETU 2020

Dobre zgodbe v turizmu nas prevzamejo, v nas sprožijo različne občutke in prebudijo strast po potovanju. Močna pripoved se lahko pri posamezniku vtisne globoko v spomin, ki se prebudi ob naslednjem raziskovanju željenega oddiha. Vendar, če lahko dobra zgodba zagotovi uspeh, lahko šibka in pomanjkljiva zgodba doseže ravno nasproten učinek. Tega si seveda ne želi noben. Da se boste lažje izognili napakam, ko boste ustvarjali ali nadgrajevali svojo novo zgodbo za turističen produkt, storitev ali destinacijo, smo za vas ustvarili enostaven pregled desetih najpogostejših napak pri storytellingu, ki se jim lahko izognete v letu 2020.

 1. ZGODBE, KI SO ZANIMIVE SAMO VAM

Zgodbe, ki so lahko zanimive vam, morda niso zanimive za vašo ciljno publiko. Zato se ob kreiranju novih zgodb fokusirajte na to, kar zanima vašo ciljno skupino. Šele tako bodo zgodbe dosegle želen efekt - več gostov. 

2. ZANEMARJANJE CILJNIH SKUPIN

Kako dobro poznate svoje ciljne goste oziroma obiskovalce? Veste kaj so njihove želje glede potovanj in aktivnosti? Slabo poznavanje ciljnih skupin in zanemarjanje pomena segmentacij lahko vašo zgodbo, četudi je ta še tako dobra, popolnoma razvrednotijo. 

3. NAPIHOVANJE ZGODB ALI PRILAGAJANJE RESNICE

Pri ustvarjanju zgodb je eno glavnih pravil transparentna in resnična komunikacija. Ob kakršnem koli napihovanju ali prirejanju resnice bodo zgodbe lahko sicer pritegnile, vendar bo izkušnja vaših kupcev ob obisku drugačna. Pišite zgodbo, ki vas bo naredila avtentične in pričakovanja gostov bodo zadoščena. 

4. ZGODBE BREZ KONFLIKTOV

Zgodbe brez konflikta so lahko dolgočasne, zato poskrbite, da v svoji zgodbi ponudite majhen zasuk, ki bo - kot nepričakovan element - pri bralcu dosegel emocijo, s katero bo hrepenel po tem, da izve, kako se zgodba zaključi. Konflikti v zgodbi so tisti, ki so zagotovili uspeh serije Chef na Netflixu saj so v vsaki epizodi predstavili edinstveno zgodbo kulinaričnih mojstrov, ki so preko majhnik zasukov (konfliktov) postali najslavnejši kuharji na svetu. Ste si ogledali del, kjer je predstavljena naša kuharska mojstrica Ana Roš?

5. OGLAŠEVANJE BREZ ZGODBE

V kolikor želite investirati v oglaševanje vaše storitve, produkta ali destinacije vam svetujemo, da del svoje investicije namenite tudi v močne zgodbe in kreiranje vsebin. Ob dobrih vsebinah bo tudi vaša strategija oglaševanje uspešnejša. 

6. PREDOLGI TEKSTI

Dobre zgodbe ne rabijo biti dolge, da dosežejo želen efekt. Bodite kratki in jedrnati, povejte ključna sporočila. V kolikor pa želite pripovedovati daljšo zgodbo, pa razmislite o drugačnih formatih. Namesto besedila uporabite video ali animacijo, ki lahko popestri zgodbo v celoti. Odličen primer video vsebine je kampanja 100% Pure New Zealand, ki govori zgodbo o raznolikosti države, dobrih ljudeh in odlični destinaciji za oddih. 

7. ŠIBEK UVOD

Ste kdaj vztrajali pri branju knjige, če vas že sam uvod ni prepričal? Enak efekt ima lahko šibek uvod pri vaših zgodbah, zato preverite, če je dovolj udaren, zanimiv, če že v uvodnem delu nagovori pravo ciljno skupino in ji ponudi rešitve. 

8. PRIMANKLJAJ EMOCIJ

Zgodbe brez emocij so le suhoparni teksti. Pustite, da besedilo odseva emocije vaše ponudbe, vas ali vaših zaposlenih, saj bo takšna vrsta zgodbe hitreje sprožila emocije tudi pri bralcih ter jih inspirirala v dejanja - kar je tudi vaš namen, je tako?

9. PREVEČ DEJSTEV

Se spomnite učbenikov zgodovine? Letnice ob letnici in podatki brez repa in glave? Zato je še kako pomembno, da v svojih zgodbah ne pretiravate z dejstvi, temveč uporabite zgolj glavne udarne stvari, ki vas delajo drugače.

10. ZGODBE BREZ GLAVNEGA PROTAGONISTA

Glavni protagonist ni nujno oseba, lahko je tudi kraj, destinacija, produkt. Vključite ga v zgodbo in s tem boste dali vašim bralcem možnost, da se z nekom /nečem povežejo.

 

 

 

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam