Smart Tourism Marketing&Branding

KAKŠEN TURIZEM NAS ČAKA PO COVID-19?

 

Še nekaj mesecev nazaj si nihče niti v sanjah ni mogel predstavljati, da bi se svet lahko ustavil in da bi ljudje bili primorani ostajati doma. Ampak turizem se je ustavil. Po napovedih bo na globalni ravni delo izgubilo več kot 75 milijonov ljudi, cikel okrevanja turizma do ravni, kot so bile pred korono, pa naj bi trajal okoli 5 let. 

Ljudje imamo občutek, da smo v tem času izgubili kanček svoje svobode, ki so nam jo nudila naša potepanja in potovanja. Izkušnja karantene ob pandemiji bo zagotovo spremenila tudi naš način razmišljanja, vrednote in pogled na svet. Popotniki in turisti zagotovo ne bomo več enaki, kot smo bili pred COVID-19. Temeljno vprašanje v potovalni industriji je – kakšen bo turizem po pandemiji in kako se nanj prilagoditi? 

 

1. Varnost in čistoča

Varnost bo nova prioriteta št.1 še nekaj let po zaključku pandemije. V kratkoročnem obdobju je pričakovati, da bomo turisti raje izbirali osebna vozila kot letalske ali ladijske prevoze. Ključnega pomena bo zagotavljanje čistosti. To bo ekstremno pomembno v vseh namestitvenih kapacitetah, kakor tudi v gostinstvu. Pri tem zaupanje v standarde kvalitete in čistoče ne bo dovolj. Gostje v hotelih bodo želeli videti »dokaz«, kako turistični ponudniki zagotavljajo ustrezno raven čistoče in s tem varnosti skozi svoje delovne procese. Prav tako bo to potrebno takšna ravnanja skozi komunikacijo dobro predstaviti potencialnim gostom. Odličen primer dobre prakse je Singapur, ki je vzpostavil celovit certifikacijski sistem z iniciativo SG Clean, s katerim preverja in ocenjuje vse hotele na ravni države skladno s sedmini kriteriji ter na ta način gostom zagotavlja ustrezno raven čistosti. 

 

2. Krajše in bližje

Pričakovati je, da bodo vsaj v kratkoročnem obdobju potovanja veliko krajša (namesto 14-dnevnega dopusta morda le podaljšani vikendi), ljudje pa bodo potovali bistveno bolj premišljeno in regijsko, kolikor je z avtomobilom realno prepotovati. Zaradi podaljšanih ukrepov glede pretoka državnih meja bo v kratkoročnem obdobju bistvenega pomena domač trg. Pri načrtovanju nadaljnjih kratkoročnih korakov je tako smotrno tržno-komunikacijske aktivnosti usmeriti tako na domač trg kot bližnje tuje trge, ki so že pred pandemijo predstavljali ključne turistične trge.

 

3. Osebno in prilagojeno

V prihodnje si lahko obetamo več povpraševanja po individualnih potovanjih, bistveno manjši interes pa za skupinska potovanja. Najverjetneje se doba množičnega turizma po COVID-19 dokončno izteka. V času karantene smo se bili primorani ustaviti. Narediti pregled našega načina življenja in vrednot. Spoznali smo vrednost in pomen družbenih stikov, pristnih odnosov. Veliko bolj smo se tudi usmerili v spiritualnost ter razvoj samega sebe, na vseh ravneh. To bo po našem mnenju v dolgoročnem obdobju močno zaznamovalo prihodnje potovalne prakse in motive. Ljudje se bodo najverjetneje želeli vrniti »h koreninam«. K pristnemu, osebnemu stiku, kjer spoznavanje lokalnih prebivalcev in lokalnih kultur ne bo tako presneto zaigrano, vidno zrežirano in umetno. Iskali bomo pristen človeški stik, lokalne posebnosti, poglabljanje in osebno rast. 

 

 4. Družinska in medgeneracijska potovanja ter zamujene obletnice

Ljudje smo v času korona pandemije lačni druženja. Intenzivnost družinskih odnosov v času pandemije lahko v vsakdanu prinaša kar nekaj napetosti, a hkrati so se člani lahko bistveno bolj povezali. Posamezniki pogrešajo svoje bližnje sorodstvo in prijatelje. Razmislite, kako lahko vaša ponudba pomaga pri obnavljanju stikov, krepitvi medosebne interakcije ter proslavljanju vseh zamujenih obletnic oziroma obeleženju posebnih trenutkov.

 

5. Digitalizacija

Vsi tisti, ki pred korono še niso bili najbolj domači s sodobno tehnologijo, so to zagotovo postali v preteklem mesecu ali dveh. Kot potrošniki smo okusili vse prednosti in udobje, ki nam ga sodobna tehnologija daje. Digitalno, brezkontaktno poslovanje je dobilo nov zagon. Prav tako so postale online potovalne izkušnje drugačen način, kako destinacija in turistična ponudba dostopa do nas v času sanjarjenja o destinaciji. Virtualne izkušnje so nova priložnost za različne faze v nakupnem procesu turista. Na platformi Skift izpostavljajo, da moramo preseči pogled na digitalne izkušnje zgolj kot orodja ali zabavo, temveč nanje pogledati kot na nove platforme za kreiranje družbenega statusa skozi te izkušnje. 

 

6. Trajnostna naravnanost

Trajnostne prakse poslovanja bodo postale za potrošnike še pomembnejše. Krepitev prihodkov znamk, ki so izkazovale svojo odgovornost do okolja, se je kazala že pred nastankom pandemije (MMGY Global). Čas korone je pokazal, kako močan je vpliv globalnih ekonomij in masovnega turizma na naše okolje. Po spletu krožijo fotografije kristalno čistih beneških kanalov, čudovitih razgledov na Himalajo in živali, ki so si znova upale priti bliže. To zavedanje bo pri potrošnik tudi okrepilo pomen trajnostnih praks, ki jih bodo še bolj cenili in pripravljeni plačati.  

 

7. Lokalna, zdrava in varna hrana

Po številnih napovedih naj bi se v prihodnjem obdobju povečal pomen lokalno pridelane hrane. V tem pogledu je Slovenija zagotovo v prednosti, saj je pri nas ponudba lokalnih, domačih izdelkov in pridelkov raznolika ter tudi relativno enostavno (geografsko) dostopna. Varnost hrane in dokazi o ustrezni higieni bodo seveda nujni. Prav tako pa bo za ponovno rast in vzpon slovenske gastronomije ključnega pomena sodelovanje med pridelovalci in gostinci, kakor tudi velika mera nove ustvarjalnosti, ki bo črpala iz edinstvenosti in lokalnih korenin, a na svež način. 

 

Turizem trenutno stoji pred enim največjih preobratov v svoji zgodovini. Za destinacije in turistične ponudnike je v tem trenutku ključnega pomena razumevanje, da se je skozi to globalno izkušnjo pandemije spremenil predvsem sam kupec – turist. In da ta sprememba zagotovo ne bo zgolj kratkotrajna. 

Potrebno bo prilagoditi načine, kako delati stvari, kaj ponujati, kako pristopati do potencialnih kupcev in kako drugače komunicirati. Potrebna bo velika mera inovativnosti, prilagodljivosti, izmenjave znanj in predvsem, sodelovanja. VIRI:

https://www.rtvslo.si/tureavanture/novice/kaksen-turizem-nas-caka-po-koronadobi/520140

https://edition.cnn.com/travel/article/coronavirus-travel-industry-changes/index.html

https://www.mmgyglobal.com/news/will-we-see-a-manifest-transformation-of-travelers/

https://www.foodandwinegazette.com/15335 

https://skift.com/2020/04/12/what-shape-would-the-travel-industry-recovery-look-like/?utm_campaign=Daily%20Newsletter&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=86481150&_hsenc=p2ANqtz-8dByQLY_gBMntNB-Sb6ADoaapkqly927nr-i-NKTcTvbJ16Z-e9bzt6RTziV4EmEWUFAlX7GLoNcPSiuCSlCSgkwmBVptJR_Ox96mylK8fh0_sdf4&_hsmi=86481150

https://skift.com/2020/04/13/singapore-shows-what-the-new-clean-is-with-audit-initiative-for-hotels/?utm_campaign=Daily%20Newsletter&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=86481150&_hsenc=p2ANqtz-8dByQLY_gBMntNB-Sb6ADoaapkqly927nr-i-NKTcTvbJ16Z-e9bzt6RTziV4EmEWUFAlX7GLoNcPSiuCSlCSgkwmBVptJR_Ox96mylK8fh0_sdf4&_hsmi=86481150

https://www.mmgyglobal.com/news/will-we-see-a-manifest-transformation-of-travelers/

http://www.youluckypeople.com/news/what-its-going-to-be-like-in-2021-and-2022#

https://research.skift.com/report/the-impact-of-covid-19-on-the-online-travel-industry/

https://research.skift.com/report/the-impact-of-covid-19-on-the-hotel-industry/

https://www.unwto.org/tourism-covid-19Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam