7 MARKETINŠKIH TRENDOV, KI BODO ZAZNAMOVALI LETO 2020

Vključevanje trendov v turizmu, ki se obetajo v letu 2020, so lahko odlična obogatitev vašega letnega plana rasti. Seveda pa je uspeh povezan tudi s tem, kako nameravati novo strategijo izpostaviti svetu. In spletu. Da vam olajšamo odločitev o tem, katero trženjsko pot ubrati v  letu 2020, smo ustvarili seznam najpopularnejših trendov v marketingu, ki bodo prevladovali v novih dvajsetih. 

 

Dobre vsebine bodo prinašale izjemne rezultate, najboljše vsebine bodo prinesle zmagovalce 

Poudarek na vsebini in brandingu je iz leta v leto odmevnejši in tudi letos ne bo kaj drugače. Znamke, storitve, destinacije in produkti, ki bodo vsebinsko dovršeni v atraktivne, transparentne, avtentične zgodbe, načini pripovedovanja, ki bodo sprožale emocionalne odzive, ter zanimive video pripovedi bodo ob saturiranem trgu ponudb zagotovo izstopale iz povprečja. 


Želite svoj posel letos še bolj izpostaviti na socialnih medijih in ustvariti skupnosti vdanih sledilcev ter lojalnih strank? Instagram je z prenovitvijo aplikacije, kjer ne moremo slediti številu všečkov, ponovno obudil težnjo po dobrih vsebinah znotraj aplikacije. Daljši, blogom podobni zapisi (ki jih imenujemo kar mikro blogi), bodo postajali vedno popularnejši in s tem privabljali tudi bolj kvalitetne sledilce. 


Video vsebine so zaradi efektivnosti še vedno najpopularnejši način komuniciranja vsebine, vendar bo v tem letu potrebno še posebej zavihati rokave, da bodo videi dosegli želen učinek in želene ciljne skupine.

 

Se želite približati mlajši generaciji? Preizkusite Tik Tok 

Če je Instagram (in Facebook) odlična platforma, kako navezati komunikacijo z milenijci, je Tik Tok odlično orodje za komuniciranje z generacijo Z. Prihodnost za Tik Tok je zelo obetavna, kar prepoznava tudi vedno več znamk. Preden se lotite testiranja orodja, preverite, če vaša ponudba ustreza specifičnim željam in potovalnim navadam mladih popotnikov. 


Prednost Tik Tok medija?

Viralnost je neverjetna in skoraj čez noč lahko z dobrimi video vsebinami pridete tudi do milijon ogledov. 


 

"Marketing postaja igra personalizacije." (Niel Patel)

Tega skoraj ne moramo povedati na boljši način. Dobra personalizacija ni samo trend, ki se obeta v turistični industriji, ampak tudi trend, ki bo še kako iztopal tudi v trženju. Z nešteto orodji, ki so na voljo in podkrepljena s tehnologijo AI, bo personalizacija dosegala nove razsežnosti tako v digitalnem kot tudi offline marketingu. Vendar se je potrebno zavedati, da brez dobre segmentacije ciljnih skupin personalizacija ne bo dosegala želenih rezultatov. Zato je potrebno dobro definirati vaše stranke, zbrati čim več podatkov o tem, kaj so njihove nakupne navade in dodobra poznati njihove želje. Šele potem lahko personalizirane kampanje z dobro vsebino ponudite ob idealnem času in stopnji nakupovanja. 

 

V razmislek!

Dobra personalizacija prinaša lojalnost. Morda je vaša strategija usmerjena izključno v iskanje novih strank, vendar ob tem ne pozabite negovati odnosov z strankami, ki se vračajo. Tako imenovan zadržanje strank (customer retention rate) postaja izjemno močan adut za dolgotrajno rast. Zato je potrebno v marketinške strategije vključiti načine, kako nagrajevati lojalnost, kako ponovno privabiti že pridobljene stranke in jih navdušiti z novimi, osveženimi ponudbami. 

 

Vrnitev direktne komunikacije 

Rast in uspeh se bo zagotovo vrednotil s tem, kakšen bo letni prihodek, vendar se bo resnična in dolgotrajna rast zagotovila tako, da boste svojim starim in novim obiskovalcem ponudili izjemno podporo za stranke. Interakcija bo tako iz širše, ki bo vzpostavljena preko spletne strani, emailov, socialnih medijev, prešla na ožjo - pri tem imamo v mislih vračanje direktnih sporočil in komuniciranje na osebnem nivoju, kar bo ustvarjalo občutke posebnosti za obiskovalce. Aplikacije kot so Whatsapp, Viber, Wechat, kjer lahko kreirate personalizirane in osebne pogovore (za skupino ali posameznike), bodo ponovno v ospredju. 

 

Iz mikro v nano

Govorimo seveda o influencerjih! Turistična industrija je vplivnežem odprla veliko uspešnih sodelovanj, in tudi to leto verjetno ne bo kaj drugače. Zaradi sprememb na samem Instagramu in pojavom novih socialnih platform, kot je Tik Tok, bodo vsebine vplivnežev ponovno pridobivale na kvaliteti, kar vam bo pomagalo pri izboru ustreznih vplivnežev za vašo marketinško strategijo. Letos bodo priložnost dobili tudi  nano vplivneži, katerim sledi morda le 1.000 ljudi. Znamke se zavedajo, da bodo svoj vpliv širile preko navadnih ljudi in se tako subtilno vključile tudi v življenje sledilcev nano vplivnežev. Kako že pravijo - v majhnem je moč? 

 

Optimizacija vsebine za glasovna iskanja

V letu 2020 napovedujejo, da bo okoli 50 % iskanja sproženega preko glasovnih navodil. Kako pripravljeni ste na to? V kolikor boste želeli svoje spletne vsebine prilagoditi novemu in rastočemu trendu iskanja, je dobro, da se dodobra spoznate s posebnostmi, ki jih nudi glasovno iskanje. Seveda bo ob tem potrebno vložiti nekaj časa v preoblikovanje trenutne vsebine na spletu, hkrati pa se boste morali osredotočiti tudi na iskanje dobrih dolgorepih ključnih besed (longtail keywords), ki bodo spominjale na pogovorni jezik in bodo ponavadi v obliki vprašanj. Zadetkov iz glasovnih iskanj je lahko manj, vendar tisti, ki bodo prišli na vašo spletno stran, bodo zagotovo bolj odzivni na samo vsebino, ki jo ponujate. 

 

Avtomatizacija digitalnih marketinških orodij s pomočjo AI 

Dobra marketinška strategija bo v letu 2020 tista, ki bo avtomatizirana. Pri tem mislimo na holistično avtomatizacijo več marketinških orodij, ki bodo lahko začele delovati kot dobro naoljen stroj. Efektivnost kampanj bo lahko večja in ob pravilno postavljenih metodah merjenja uspehov lahko prinese izjemne rezultate in tudi zelo dobre podatke o vaših idealnih ciljnih skupinah. Sedaj že vsi vemo, kako močni so lahko dobri podatki o strankah, kajne?


  

Ob poplavi dobrih brezplačnih orodij lahko dandanes hitro preverite, kateri od naštetih trendov lahko doprinese k izboljšanju vaše turistične marketinške strategije za leto 2020. V kolikor se še lovite, kakšno marketinško pot bi morali ubrati za vaš produkt, storitev ali destinacijo, pa nam pišite!  Z brezplačnim nasvetom vam s številnimi primeri lahko pomagamo pri razvoju turističnih zgodb, vsebine, najboljši strateški usmeritvi, definiranju pravih ciljnih skupin in mnogo več!


Viri:

https://www.entrepreneur.com/article/343863?utm_content=buffer5369f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

https://www.adweek.com/brand-marketing/the-6-marketing-trends-that-will-drive-innovation-in-2020/

https://marketinginsidergroup.com/marketing-strategy/2020-marketing-trends-you-need-to-know/

https://neilpatel.com/blog/marketing-trends/

https://madwise.si/blog/kako-preziveti-v-svetu-glasovnega-iskanja/

https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/8-seo-smernic-ki-jih-morate-zaceti-upostevati-takoj

https://later.com/blog/instagram-marketing-trends-2020/

https://p.widencdn.net/y1dqcb/2020_Trends_Report

https://www.phocuswire.com/sojern-future-of-travel-advertising-2020?utm_source=eNL&utm_medium=email&utm_campaign=Daily&oly_enc_id=0662C6036634F1U

 

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam