KULINARIČNA DOŽIVETJA, KI JIH NE SMETE ZAMUDITI V LETU 2020

Gastronomija v letu 2020 stopa v ospredje slovenskega turizma. Slovenija se ponaša z izjemnimi gastronomskimi doživetji, ki turistom vzbujajo izredno zanimanje, da preizkusijo raznoliko, avtentično hrano ter pijačo. Za dobro promocijo naše gastronomske destinacije so dosedaj skrbeli odlični kuharski mojstri, kot je to Ana Roš. Letos pa bo Slovenijo zagotovo poneslo v ospredje na globalnem kulinaričnem zemljevidu saj bo kot destinacija s številnimi vrhunskimi restavracijami vključena v Michelinov ter Gault & Millau vodnik. 

In ne samo to! Obetajo se izjemni kulinarični dogodki in doživetja, kjer boste lahko okušali mojstrovine najboljših slovenskih chefov, obiskali odlične slovenske restavracije (ste pripravljeni na teden restavracij?), imeli možnost preizkusiti številne jedi na kulinaričnih festivalih, prav tako pa se bo odvijalo ogromno dogodkov ter edinstvenih kulinaričnih doživetij lokalnih pridelovalcev. Še posebej veseli pa smo, da bo na voljo vedno več ponudbe s certificirano kakovostjo ter lokalnih tržnic, ki bodo ponujale avtentično hrano destinacij. Med vsemi dogodki smo izbrali nekaj takšnih, ki znajo s svojo edinstenostjo pričarati čudovite kulinarične trenutke za katere vam bodo posebej hvaležne vaše brbončice. 

 

----- Seznam bomo tekom leta nadgrajevali in vas sproti obveščali o dodatnih kulinaričnih doživetjih, ki so še v nastajanju.-----  


OSREDNJA SLOVENIJA & LJUBLJANA

 

ODPRTA KUHNA

Kdaj: marec - oktober 2020

Kje: Ljubljanska tržnica in druga mesta po Sloveniji

Že več let nam pomlad polepša začetek Odprte kuhne, ki simbolično otvori tudi sezono uživanja toplejših dni. Letos bo otvoritev še posebej zanimiva saj se bo odvila v sklopu dogodka European Food Summit v Križankah. Ta gastronomski dogodek, ki poteka vsak petek na Ljubljanski tržnici, je vsekakor vreden obiska. Med številnimi stojnicami so na voljo lokalne slovenske jedi, kot tudi jedi iz sveta, prav tako pa se lahko osvežite s številnimi slovenskimi vini, pivi in ostalo pijačo. Mi se že nestrpno veselimo nove sezone v letu 2020, pa vi?

Več o dogodku: https://www.odprtakuhna.siGOURMET NOVEMBER

Kdaj: 1. - 30. November 2020

Kje: Ljubljana

Ljubljana se na gastronomskih zemljevidih zagotovo prebija v ospredje in s številnimi gurmanskimi dogodki ter avtentičnimi ponudbami, kot so Okusi Ljubljane, turistom ponuja odlična kulinarična doživetja. Tudi novembra bo gastronomija preplavila mesto s številnimi dogodki, vrhunec festivala pa bo finale, ki se bo odijal 22. Novembra 2020, kjer boste lahko izkusili sodobne okuse Ljubljane. Vredno obiska? Vsekakor! 

Več o dogodku: https://gourmet-lj.si/si/november-gourmet/festival


PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV

Kdaj? 22. Avgust 2020

Kje? Idrija

Kako dobro poznate sto let staro tradicionalna rudarsko jed? Če niste prepričani, vam svetujemo, da nujno obiščete festival indrijskih žlikrofov, kjer boste jed dodobra sponzali, saj boste lahko izbirali med kar 30 različnimi načini postrežbe žlikrofov. 

Več o dogodku: https://www.idrijski-zlikrofi.si/

 

TERMALNA PANONSKA SLOVENIJA

 

 

FESTIVAL STARE TRTE

Kdaj? 17. - 20. September 2020

Kje? Maribor

Stara trta je močan simbol vinogradniške kulture v Sloveniji. Zato se vsako leto v septembru odvija festival, ki počasti odlično lokalno vino ter se zaključi s svečanim obiranjem te več kot sto let stare vinske gospe. Ob dobri družbi in odlični kapljici boste pozdravili jesen in nazdravili življenju.

Več o dogodku: https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poceti/dogodki-in-prireditve/vsi-dogodki-in-prireditve/5911-festival-stare-trte

 

VELENJE UNDERGROUND

Kdaj? 3. December 2020

Kje? Muzej premogovništva Velenje

Želite leto zaključiti v gastronomskem stilu? Potem je ta dogodek to kar iščete. Vrhunska kulinarična izkušnja se odvija v najglobji restavraciji v Sloveniji - jedilnici, kjer so včasih obedovali rudarji. Vrhunske jedi bodo pripravljali kuharji iz Vile Herberstein. 

Več o dogodku: http://www.velenje-tourism.si/dozivetja/velenje-underground

 

OBROK V ČRNI KUHINJI

Kdaj? Po naročilu - predhodna rezervacija

Kje? Grajska restavracija Strmol

Ste si kdaj zaželeli, da bi lahko jedli kot graščak? Takšno izkušnjo vam ponuja Grajska restavracija Strmol, ki nudi posebno kulinarično doživetje v rekonstruirani črni kuhinji. Doživetje vas bo popeljalo v srednjeveške čase, hkrati pa vam omogočilo, da okusite nekaj zgodovinskega okusa iz lokalnih, sezonskih sestavin. 

Več o dogodku: https://grajska-restavracija-strmol.si/obrok-v-crni-kuhinji/

 

GOURMET OVER MURA

Kdaj? Datumi še niso znani

Kje? Murska Sobota in okolica

Kako dobro resnično poznate pomursko regijo in njene kulinarične specialitete? Če letos želite svoje znanje o slovenskih jedeh nadgraditi, vam svetujemo, da obiščete ta dogodek, kjer boste spoznali zgodbe pomurskih lokalnih jedi in pijače ter skrivnosti družinskih receptov iz tradicionalnih prekmurskih restravracij. 

Več o dogodku: https://www.gourmet-over-mura.si/about-us

 

PIVSKA FONTANA IN LAŠKO ESCAPE ROOM DOŽIVETJE

Kdaj? Po dogovoru

Kje: Žalec in Laško

Ta predel Slovenije je vsem znan po hmelju in pridelavi piva Laško. Zato ni čudno, da so v ta namen tam postavili tudi prvo pivsko fontano v Sloveniji. Ste jo že preizkusili? Poleg odličnega piva, ki ga lahko uživate na fontani, pa se lahko podate v mesto Laško, kjer lahko svojo pivsko doživetje začinite z obiskom sobe pobega Enigmarium, ki je prvi na svetu nastavil uganke, ki se nanašajo na pivsko industrijo. 

Več o dogodku: www.beerfontain.eu, www.lasko.escape-room.si

 

VINSKE DEGUSTACIJE V TEMI

Kdaj? Po dogovoru

Kje? Ptuj

Ste za posebno vinsko turo, kjer boste v rovih gradu v popolni temi degustirali lokalna vina iz panonske regije? Kdo pa ne bi bil! Poleg edinstvene izkušnje Ptuj skriva tudi najstarejšo vinsko klet v Sloveniji. Tam se nahaja tudi najstarejše vino iz leta 1917! To še ni vse, svoj vinsko obarvan dan lahko zaključite v Jeruzalemu, ki laže nedaleč stran od Ptuja, in velja za eno najboljših lokacij za pridelovanje vina na svetu. Brez skrbi, ob odličnih vinskih okusih boste spoznavali tudi lokalno kulinariko, da vaši želodčki ne bodo prazni. ALPSKA SLOVENIJA

 

FESTIVAL ČOKOLADE RADOVLJICA

Kdaj? 17. - 19. April 2020

Kje? Radovljica

V aprilu bo najslajše doživetje zagotovo v Radovljici, saj se bo odvijal največji festival čokolade v Sloveniji. Dogajanje v starem mestnem jedru bo spremljal odličen program, ki bo popestril vaše urice sladkanja in okušanja čokoladnih mojstrovin. 

Več o dogodku: https://www.radolca.si/sl/festival-cokolade

 

OKUSI RADOL'CE

Kdaj? 30. Oktober - 30. November 2020

Kje: Radovljica

Tudi letos bo mesec november v Radovljici posvečen gastronomskim lokalnim užitkom in novim jedem iz lokalnih sestavin. Izjemne okuse bodo tudi letos ustvarjali odlični slovenski chefi, ki imajo v svojih rokavih skrite prav posebne recepte. Prav tako je dogodek odlična priložnost, da se seznanite s konceptom kratkih dobavnih verig in spoznate kako tesno povezovanje lokalnih restavracij in ponudnikov sestavin pripelje do kulinaričnih uspehov.

Več o dogodku: https://www.radolca.si/sl/festivali/okusi-radolce-november

 

MEDITERANSKA SLOVENIJA

 

OSMICE

Kdaj? Dvakrat letno po deset dni

Kje? Vipavska dolina

Osmice - začetki tega lokalno kulinaričnega doživetja, posebnost Vipavske doline, segajo v samo šestnajsto stoletje. Odlična kulinarična izkušnja, kjer lahko degustirate vina kar na domačijah ter svoj nahrbtnik napolnite z nekaj odličnimi steklenicami, je obogatena s ponudbo lokalnih jedi, ki se popolno ujemajo z vzorci vin. Osmice so odprte deset dni, dvakrat na leto. 

Več o dogodku: http://www.vipavskadolina.si/si/okusaj/kulinarika/osmice LISJAK VINTAGE GURMANSKA TURA

Kdaj? Po dogovoru

Kje? Koper

5-zvezdično doživetje vas bo popeljalo po sledeh starih avtohtonih sort oljk in vam ponudilo krasne razglede po slovenski obali in istrskem podeželju. Ob doživetju boste imeli priložnost okusiti Lisjakovo penino, oljčno olje ter lokalno kulinariko: istrski narezek, Bobiče in fuže s tartufi. Nam se že ob branju cedijo sline!

Več o dogodku: http://lisjak.com/vintage-gourmet-tour/

 

NEPOZABNI DAN V RIBOGOJNICI FONDA

Kdaj? Po dogovoru

Kje? Ribogojnica Fonda, Piran

Še eno edinstveno doživetje, ki je tudi odlična ideja za navdušence morske hrane! Ribogojnica Fonda, ki se nahaja v Sečoveljskih solinah, vodi družina, ki se je odločila, da bo vzgojila najboljšo ribo na svetu. Ob zgodbah boste lahko okusili posebnost Piranskega brancina Fonda ter se ob kapljici Malvazije lahko prepričali ali je riba res najboljša na svetu. 

Več o dogodku: https://www.slovenia.info/sl/edinstvena-dozivetja/nepozaben-dan-v-ribogojnici-fondaVINSKI SAFARI

Kdaj? Po dogovoru

Kje? Goriška Brda

Regija, ki naj bi bila dom najboljšim sortam vina v Sloveniji, je prava destinacija za vinoljubce. Ti se lahko udeležijo pravega vinskega safarija - takšnega, ki bo namesto žiraf, slonov in levov ponudil krasne poglede na vinske terase Goriških Brd, degustacijo lokalne kulinarike in vin. V objemu trte boste lahko prisluhnili zanimivim zgodbam domačinov o proizvodnji vina in skrivnostih, ki jih pridelovalci skrivajo v svojih rokavih.

Več o dogodku: https://brda.si/dozivetja/druge_aktivnosti_in_storitve/2018042612034241/Vinski%20safari/

 

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam